Het ras

Parthenais.

Over

Parthenais

Parthenais is een Frans runderras dat zijn oorsprong vindt in Gâtine, een regio in de buurt van de stad Parthenay. Deze stad is gelegen in het departement Deux-Sèvres.

Dieren van het ras dienden in de tijd niet alleen voor melk- en vleesproductie, maar werden ook ingezet als werkdieren. Het was beroemd om zijn hoog melkvetgehalte en dus zeer geschikt voor de productie van boter.

Oorsprong

Het is het derde Franse ras met een stamboek dat dateert van 1893. Tot de jaren zeventig daalde het stamboekvee fors. Pas in de loop van de jaren tachtig blies de specialisatie van het ras richting vleesproductie de parthenaisfokkerij nieuw leven in. Tot vandaag groeit de belangstelling nog verder. In 2000 telde de fokveestapel een totaal van 22.000 door het stamboek erkende fokkoeien, in 2010 lag dat aantal op 38.000 en dat cijfer is nu wellicht weer hoger.

Het belangrijkste ontwikkelgebied van het ras ligt nog steeds in de omgeving van het departement Deux-Sèvres. In de regio’s Poitou-Charentes en Pays de la Loire loopt nog steeds het leeuwendeel van de parthenaisveestapel. De stamboekwerking is inmiddels ook in andere landen opgestart met onder meer uitlopers in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Groot-Brittannië en Ierland. Ook in België en Nederland is het parthenaisras terug te vinden.

Het ras wordt zelden gebruikt om te kruisen met andere rassen.

Afkalven

Ruim zestig procent van de kalvingen verloopt volledig natuurlijk zonder hulp. Bij bijna dertig procent van de geboorten gaat het om begeleide kalvingen met soms lichte trekkracht, zeven procent verloopt moeilijk met zware trekkracht en nog eens drie procent van de geboorten mondt uit in een keizersnede. Door een zorgvuldige selectie van de juiste dekstier en een gebalanseerd rantsoen van de drachtige koeien, slagen wij erin vlot onder deze gemiddelden te blijven.  Voor een goed verloop van de geboorte is verder nog een breed en correct hellend bekken van belang.  De parthenaiskoeien zijn zeer vruchtbaar en de gemiddelde afkalfleeftijd van de vaarzen ligt tussen de 32 en 36 maanden.

De kalveren worden op de wei gezoogd tot een leeftijd van 8 maanden. De stierkalveren worden nadien afgemest gedurende een periode van minimum 9 maanden en worden geslacht op een leeftijd van +/- 18 maanden. De meeste vaarskalveren zorgen voor de vernieuwing van de veestapel en de overige worden verkocht of afgemest en geslacht op een leeftijd van 3 jaar.

Soort/morfologie

Parthenaisvee heeft een korte kop met een breed front en een brede bek. Het uiteinde van de hoorns is zwartgekleurd. Het haarkleed is tarwekleurig, de neus en slijmvliezen zijn zwart, net als de staartpunt, de contouren van de oren en de klauwen. Het haarkleed van mannelijk vee heeft zowel op de kop als op de buik een opvallende donkere gloed.

Parthenais is een van de vleesrassen die het gen voor dubbelgespierdheid bezit. Dieren hebben volgens de rasstandaard een brede borst en een goed bespierde rug en achterkant. Het skelet is fijn met achteraan een diepe broek.

Een parthenaisstier is gemiddeld 145 cm groot en weegt 46 kg bij de geboorte en bereikt een volwassen gewicht dat van 1100 kg tot 1300 kg varieert.  Vrouwelijk vee meet gemiddeld 135 cm, weegt bij de geboorte ongeveer 42 kg en haalt op volwassen leeftijd een gewicht van 750 tot 900 kg. De slachtrendementen variëren van 65 tot 69 procent.

De runderen kunnen goed omgaan met echt grove ruwvoederproducten. Op die manier kan het vlees goedkoper geproduceerd worden.  De kalveren worden opgefokt door de moeder en kunnen het hele weideseizoen buiten.

Vleeskwaliteit

Het vlees heeft een unieke smaak met een ongeëvenaarde tederheid. De kleur is rood tot donkerrood met uitzonderlijk zeer fijne spiervezels. De structuur is sappig, dankzij de marmering. Verder vertoont het gelijkenissen met het vlees van het Belgisch Witblauw.

Parthenais Parthenaise Hoeve De heuvel Neerpelt Gunter Janssen

Over

Verzorging

De stieren worden afgemest in groepshuisvesting op stro met natuurlijke voeding.  Het rantsoen bestaat voor 60% uit ruwvoeder. De koeien hebben eveneens een groepshuisvesting op stro.  Zij eten voornamelijk gras met een toevoeging van maïs, luzerne en mineralen.